Volg ons op Pinterest Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter
Registreren     |  

Koen D’haene


Koen D’haene werd op 14 februari 1964 geboren in Wevelgem, een gemeente in West-Vlaanderen, dicht bij de Franse grens.
Als kind was hij een veellezer.
Hij las alle deeltjes uit de Pietje Puk-reeks en avontuurlijke verhalen van de Rode Ridder en Arendsoog. Het eerste boek dat hem echt bij de keel greep, was ‘Oosterschelde Windkracht 10’ van Jan Terlouw. Tijdens zijn middelbare schooltijd verslond hij alle boeken van onder meer Jan Terlouw, Anke de Vries en Thea Beckman.
Elke zomer trok hij met zijn familie naar de Zwitserse Alpen en hij schreef met de hand een reisgids en een verzamelboekje over de Alpenflora.
Koen werd leraar Nederlands en stond enkele jaren voor de klas. Later behaalde hij het diploma bibliotheekwetenschappen en werd hij stafmedewerker in de bibliotheek van Wevelgem. Daarnaast is hij docent aan de bibliotheekopleiding in Brugge.
Hij woont met zijn vrouw Elsy op 500 meter van de bieb, in een oud burgershuis waar vroeger vlasverkopers woonden. Koen heeft twee volwassen zonen, Dieuwert en Sjoerd.
De vele contacten met jonge lezers en jeugdauteurs daagden hem uit om ook zelf een jeugdboek te schrijven. Na een indrukwekkende reis naar New York en een confrontatie met de armenbuurten van de South Bronx had hij eindelijk het idee voor een spannende jeugdroman op zak. In 2000 verscheen 'De hel in New York', één jaar later 'De oversteek'. Sindsdien heeft hij een druk tweede leven als jeugdauteur.

In 2003 verscheen 'Valsspeler', een jeugdroman over pesten en geweld op school én over de zalige pijn van verliefdheid. Zijn vierde jeugdroman 'Gek van een eiland' (2010) is een zomers eilandverhaal over de relatie moeder-zoon en de emoties van de eerste verliefdheid, verweven in een web van vreemde verhalen en gebeurtenissen. Het verhaal speelt zich af op het Friese eiland Terschelling.
In 2013 verscheen 'Een hoofd vol rommel', het verhaal van Silke en haar depressieve en aan alcohol verslaafde moeder. Een moeilijk thema, maar heel herkenbaar geschreven en met een hoopvol einde!
Naar aanleiding van Kinderboekendag in de Vlaamse boekhandels publiceerde hij in 2015 samen met illustrator Ellen Loncke, die bij hem om de hoek woont, het kinderboek 'De plannetjes van papa'.De verhaaltjes gaan over Siemen en Rindert en hun papa die gekke plannetjes bedenkt om hun probleempjes op te lossen.
Tijdens zijn vrije tijd zit Koen voortdurend met de neus in de boeken. Sinds 2000 is hij redacteur van de Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers (VWS). Hij is einderedacteur van de publicaties van deze vereniging en schreef zelf een biografie over de zestiende eeuwse cartograaf Petrus Plancius (2008) en over jeugdauteur Katrien Vervaele (2013).
Lezen doet hij zowat overal: aan tafel, in de sofa, op de trein, in bad en in bed. Meestal leest hij twee boeken door elkaar. Op zijn nachtkastje liggen dan tegelijkertijd een jeugdboek en een volwassenenroman.
Schrijven is zijn grootste hobby. Helaas heeft hij er vaak te weinig tijd voor. Hij noemt zichzelf een zondagsschrijver. Alleen op zondag heeft hij voldoende tijd en rust om te schrijven. Het is voor hem dan ook de leukste dag van de week!
Koen geeft graag lezingen en werkt mee aan leesprojecten in scholen en bibliotheken.

In 2012 schreef hij mee aan 'Gent-Wevelgem 75', een fotoboek n.a.v. de 75ste editie van de wielerklassieker Gent-Wevelgem die dicht bij zijn huis aankomt.
2014 was de start van de herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I. Er kwamen twee toneelvoorstellingen en een nieuwe editie van zijn jeugdroman 'De oversteek' uit 2001. Hij schreef ook de theatertekst 'Mensen in uniform' over het begin van de Eerste Wereldoorlog in zijn geboortedorp.
Sinds 2015 werkt hij mee aan de educatieve uitgaven van uitgeverij Die Keure. Het verhaal ‘Koutoubia’ gaat over een jongen die zijn vader mist en een vader zijn land. ‘Drie meisjes van Ieper’ is een eigentijdse versie van de legende van het paardje van Malegijs.

Herinneringen aan zijn studententijd in Brussel en de jeugdvakanties in Zwitserland inspireerden hem om een spannende roman voor volwassenen te schrijven. Het boek is in juni 2016 verschenen bij uitgeverij LetterRijn.


Bibliografie

De hel in New York  (uitg. Davidsfonds/Infodok, 2000) (jeugdroman 12+)

De oversteek  (uitg. Davidsfonds/Infodok, 2001, herdruk in 2014) (historische jeugdroman 12+) )

Valsspeler  (uitg. Davidsfonds/Infodok, 2003) (jeugdroman 13+)

Petrus Plancius  (uitg. VWS, 2008) (biografisch essay)

Gek van een eiland  (uitg. De Eenhoorn, 2010) (jeugdroman, 12+)

Gent-Wevelgem 75  (uitg. Kannibaal, 2012) (wielerboek, i.s.m. Rik Vanwalleghem

en Rudy Neve)

Katrien Vervaele  (uitg. VWS, 2023) (biografisch essay)

Een hoofd vol rommel  (uitg. De Eenhoorn, 2013) (kinderboek, 10+) )

Mensen in uniform  (theatertekst voor volwassenen over WOI, 2014)

De plannetjes van papa  (uitg. Scriptomanen, 2015) (kinderboek, 7+)

Koutoubia  (uitg. Die Keure, 2015) (kinderboek, 9+)


Binnenkort:

        IJs (uitg. LetterRijn, juni 2016) (spannende roman voor volwassenen)


Meer lezen van en over Koen?

Skynetblogs

BlogspotCopyright © 2018 Uitgeverij LetterRijn