Volg ons op Pinterest Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter
Registreren     |  

Debby van den Bergh
Op de driehonderdste dag van het jaar 1966 - 27 oktober om precies te zijn - zag Debby van den Bergh het levenslicht.

Als jongste in het gezin was ze er getuige van dat haar twee grote broers regelmatig briefjes schreven en vanaf dat moment had ze maar één wens: ook kunnen schrijven. Dat lukte zo goed, dat de leraren op de lagere school al vroeg haar ruime woordenschat en ongebreidelde fantasie in haar opstellen (h)erkenden.

Terwijl ze druk bezig was met het vergaren van de meest uiteenlopende diploma’s - van Schoonheidsverzorging en avondopleiding MEAO tot HBO Communicatie - , werd haar tweede grote levenswens vervuld. Ze werd moeder van twee prachtige dochters. Na de tropenjaren binnen het gezin kreeg Debby weer meer tijd voor het schrijven. In 2003 volgde ze een schrijfcursus bij de LOI. Dit is de definitieve start geweest van haar schrijfcarrière. Korte, humoristische maar ook aangrijpende verhalen, gedichten, columns en dagboekverslagen vloeiden gestaag uit haar pen. In 2007 trad ze voor het eerst op voor publiek in het programma Haagse Helden van Karel Kanits, haar nieuwe liefde die ze kort ervoor had ontmoet.


Foto opgenomen in fotoboek van Spike Bakker ‘Hagt van Gâht’

Vanaf dat moment ging het snel. Ze startte het comedyprogramma Maandelijkse Cyclus (later Cyclus) met een groep vrouwen, waarin ze, naast het doen van de presentatie, ook zelf optrad. Ze stond twee keer in het Haagse roemruchte programma Puur Gelul met een sketch en humoristische gedichten, en heeft al meerdere malen op verzoek van de Goede Doelen organisaties Kika, Cordaid en Stichting Lezen & Schrijven, gedichten geschreven en voor publiek voorgedragen. Een aantal gedichten is opgenomen in gedichtenbundels. Columns van haar hand zijn terug te vinden op de opiniepagina van JOOP.nl en ze heeft in 2010 op verzoek een column geschreven en voorgelezen tijdens het Haags Popdebat. Haar verhalen, die vaak de aanzet waren tot de hilarische sketches voor de Maandelijkse Cyclus, zijn gepubliceerd in verschillende verhalenbundels. In 2010 maakte ze voor het zieke zoontje van een collega samen met Miranda Mellegers de kindergedichtenbundel Gediggies, waarvan de opbrengst naar Stichting Kika is gegaan.


Haar eerste boek voor volwassenen is de gedeeltelijk autobiografische roman Vlucht naar Curaçao. Daarvan was  in mei 2015 de presentatie. De roman is ontstaan uit eerder geschreven verhalen en dagboekfragmenten maar kreeg in de loop van de jaren steeds meer de vorm die Debby voor ogen had. Het verhaal ontroert, het is humoristisch, soms rauw en bij vlagen persoonlijk, maar in elk geval voor velen herkenbaar in de emotionele worsteling van een scheiding en het richting geven aan een nieuw ingeslagen levensweg.


De roman is als Debby zelf; direct, oprecht, humoristisch, ongekunsteld, soms dramatisch maar goudeerlijk.


Bibliografie:

Kindergedichtenbundel ‘Gediggies’


Bloemlezingen:

Verhalenbundel ‘Puur Gelul’
Verhalenbundel ‘Oma waait uit en andere Haagse verhalen’
Verhalenbundel ‘Mooie kerst achter de duinen’
Verhalenbundel ‘Verhalen van de straat’

Verhalenbundel ‘Hemels Genot’

Boek ‘Haagse humor bestaat niet?’

Gedichtenbundels ‘Poëzie op Pootjes 2 & 3’
Gedichtenbundel ‘Mooi weer wolken’

Gedichtenbundel ‘Mijn mooiste gedicht’

Gedichtenbundel ‘Huilend in Den Haag’

Gedichtenbundel ‘De vrede van Den Haag’
Gedichtenbundel 'Lokale liefde'

Gedichtenbundel ‘De zee is van iedereen’Copyright © 2018 Uitgeverij LetterRijn